Телефони для консультацій:

(044) 279-65-49
Національна спілка театральних діячів України / National Union of Theatre Artists of Ukraine
Включайтесь у спілкування!
Виставка фоторобіт Олександра Осіпова “Харків:(не)релоковна культура 22-24”

Національна спілка театральних діячів України у Київському академічному театрі на Подолі презентує виставку фоторобіт Олександра Осіпова, що зображують культурне життя Харкова 2022–2024 років.

Вперше її було презентовано в Івано-Франківському національному драматичному театрі в рамках фестивалю «Харків: (не)релокована культура»», який організовувала НСТДУ за підтримки УКФ. Роботи виклали неабияку цікавість і резонанс франківчан, тож Спілка вирішила познайомити з творчістю фотографа і киян. Днями одне з фото з цієї виставки, а саме «Хтось такі як я» (актриса Ніна Хижна під час однойменної моновистави Театру «Нафта») посіло ІІІ місце на одному з найбільш престижних фотоконкурсів – International Photography Awards. Фотокопії робіт Олександра Осіпова будуть розміщені у фоє театру на Подолі, вхід вільний (в робочі дні і години театру). Виставка «Харків: (не)релокована культура 22-24» буде діяти до 18 жовтня 2024 року (включно).

Про виставку

Роботи Олександра Осіпова фіксують концерти, вистави, фестивалі, відкриття виставок, дискусії та інші події, які відбувалися у Харкові після початку повномасштабного вторгнення. Такий погляд на життя у прифронтовому місті розширює розуміння досвіду війни, в якому попри руйнування і горе, є місце красі й мистецтву. Для закордонної спільноти і харківців, які були вимушені виїхати, ці фото, що Олександр постійно викладав у соцмережах, стали свого роду літописом харківського культурного життя та можливістю зберігати зв’язок з містом.

Олександр Осіпов

Український фотограф, народився у 1985 році у Харкові. Розпочав кар’єру 2009 року у сфері спортивного репортажу, співпрацюючи з українськими та закордонними ЗМІ. 2012-2016 рр. – штатний фотограф ФК “Металіст”. За час роботи у клубі тричі визнавався найкращим фотографом Української футбольної Прем’єр-ліги (2012/13, 2013/14, 2014/15). Переможець Всеукраїнського конкурсу спортивної фотографії під егідою Національного олімпійського комітету (2015, 2017). Також співпрацював з UEFA та FIBA, відомими спортивними клубами країни, зокрема ФК “Шахтар”(Донецьк). З 2016 року – фрилансер. Розширив сферу своєї діяльності, висвітлюючи різноманітні соціальні події, залучений у висвітленні мистецьких проєктів. Співпрацював як стрингер з Reuters, EPA. У березні 2022 року отримав міжнародну популярність із серією відеоробіт “На вулицях Харкова” – перформансами віолончеліста Дениса Карачевцева, який грає Баха на зруйнованих вулицях Харкова. Проєкт набув широкого розголосу у світових медіа (The Washington Post, CNN, ABC) та в соціальних мережах. Згодом відео були показані на багатьох виставках, а також залучені у перформансах та виставах, інших проєктах. Серед іншого, одне з відео було представлено на “Late Show with David Letterman” на каналі CBS. Учасник ряду персональних та колективних виставок, присвячених темі війни в Україні. Персональний вебсайт: osipov-photo.com

Персональні виставки:

  • 2024 – “Shelter for Science”. LAPP. Аннесі, Франція;
  • 2024 – “Shelter for Science”. CERN. Мерен, Женева, Швейцарія;
  • 2023 – “Shelter for Science”. Lab DESY. Гамбург, Німеччина;
  • 2023 – “Shelter for Science”. EPS-HEP. Гамбург, Німеччина;
  • 2023 – “Харків|Культура|Війна”. Харків, Україна.

Колективні виставки:

  • 2024 – «Додому». Полтава, Україна;
  • 2024 – «Мистецтво свободи: Театр «Нафта». Харків, Україна;
  • 2023 – “Cities of Ukraine”. Tummelplatz. Грац, Австрія;
  • 2023 – “Cities of Ukraine”. Університет Граца. Грац, Австрія;
  • 2023 – “Cities of Ukraine”. Австрійсько-український центр. Грац, Австрія;
  • 2022 – “RE: Warchitecture. The city at war”. Гаага, Нідерланди;
  • 2022 – “InSight of U” – Відень, Австрія.

Персональні нагороди та відзнаки:

  • 2023 – Особлива відзнака. International Photography Awards. “Blackout in Ukraine”, категорії Editorial/Press-War/Conflict та Special-Night Photography;
  • 2015, 2017 – Перше місце. Конкурс Національного олімпійського комітету – найкраща спортивна фотографія року;
  • 2012/13, 2013/14, 2014/15 – Найкращий фотограф Української футбольної Прем’єр-ліги.