Телефони для консультацій:

(044) 279-65-49
Національна спілка театральних діячів України / National Union of Theatre Artists of Ukraine
Включайтесь у спілкування!
Літня школа НСТДУ: адаптація вистав для людей з порушеннями зору і слуху

З 29 липня 2024 року НСТДУ проведе низку вебінарів з питань аудіодискрипції, тактильної адаптації, перекладу жестовою мовою вистав.

Адаптація вистав і концертних програм для людей з порушеннями зору і слуху набувала своєї актуальності і до повномасштабного вторгнення. Тому 2017 року НСТДУ присвятило одну із сезонних шкіл темі аудіодискрипції. З цієї школи народилося кілька проєктів, які працюють і розвиваються й досі.

Сьогодні, на превеликий жаль, кількість людей з порушеннями зору і слуху через наслідки війни зростає, тому театри мають і прагнуть враховувати це та не обмежувати ці категорії населення в отриманні культурних послуг.

Тож реагуючи на запит театральної спільноти ми вирішили провести серію онлайн-лекцій щодо адаптації вистав. Поділитися досвідом запросили практиків з багаторічним досвідом.

Лекторки:

Кіра Степанович – старша наукова співробітниця Педагогічного музею України, театральна та музейна аудіодискрипторка, засновниця БО БФ «РЕД БІЛКА».

Марина Ліферова – CODA, перекладачка жестової мови, з сім’ї глухих батьків, тому вважає жестову мову рідною. Має досвід перекладів різного рівня: для офіційних заходів, в навчальних закладах, при вирішенні побутових, соціальних та юридичних питань жестомовних осіб. Працювала на телеканалі Прямий в живому етері 3,5 роки. Перекладає вистави в театрах.

Тетяна Зілінська – культурна і театральна менеджерка, ініціаторка та організаторка впровадження в Національній опереті України послуги «Вистава з аудіодискрипцією» (до двадцяти різножанрових вистав театру) та проєкту тактильної адаптації вистав (5 найпопулярніших вистав Національної оперети).

Розклад та реєстрація на лекції:

29 липня (понеділок) о 16:00 «Аудіодискрипція в театрі» (Кіра Степанович)

Реєстрація на лекцію: https://forms.gle/4j7uCAqBvxuVQkEg9

1 серпня (четвер) о 16:00 «Переклад жестовою мовою театральних вистав» (Марина Ліферова)

Реєстрація на лекцію: https://forms.gle/WhCEns1Ac72Hstw68

5 серпня (понеділок) о 16:00 «Тактильна адаптація в театрі. Як відчути виставу на дотик: організаційні та творчі нюанси» (Тетяна Зілінська)

Реєстрація на лекцію: https://forms.gle/ARwwLHvjhhNXg3kt7

8 серпня (четвер) о 16:00 «Особливості роботи театру з військовослужбовцями, які втратили зір внаслідок бойових дій» (Кіра Степанович)

Реєстрація на лекцію: https://forms.gle/iNGBMmgCzEgTupzr9

Лекції будуть проводитися у форматі Zoom-конференцій. За день до лекції ми будемо надсилати посилання на конференцію всім зареєстрованим.