Телефони для консультацій:

(044) 279-65-49
Національна спілка театральних діячів України / National Union of Theatre Artists of Ukraine
Включайтесь у спілкування!
Конкурс молодих акторів імені Івана Франка 2024

XІХ Всеукраїнський конкурс молодих акторів імені Івана Франка через чотири роки вимушеного перебування в онлайн-форматі цього року повернувся до виконання конкурсної програми другого і третього туру наживо.

Перед початком виступів ІІ туру Голова НСТДУ Богдан Струтинський подякував актор(к)ам і студент(к)ам за цікавість до Конкурсу і зауважив про важливість для професійного розвитку брати участь у конкурсах, фестивалях та подібних заходах: «Ми багато приділяємо уваги різноманітним проєктам, але конкурси є завжди в пріоритеті, бо вони утворюють живу тканину в українському театрі і завжди спонукають акторів перебувати в пошуці».

Конкурс проводиться щороку з метою популяризації українського театрального мистецтва і української літератури (як сучасної, так і класичної), розвитку мистецтва художнього слова, підтримки обдарованої молоді та підвищення авторитету акторської професії. Він спрямований на заохочення акторів театрів і студентів вищих навчальних закладів культури та мистецтва до вдосконалення своїх професійних навичок.

У конкурсі мали право брати участь як професійні актори театрів та концертних організацій (до 35 років), так і студенти вищих навчальних закладів культури та мистецтв (від 15 років). Відповідно журі оцінювало учасників у двох категоріях: юніори (студенти) та професіонали.

На адресу НСТДУ надійшло 103 відеозаявки: 29 заявок від професіоналів і 74 заявки від юніорів.

ПРО ВИБІР ТЕКСТІВ

Серед поданих відеозаявок найбільш популярні автори: Тарас Шевченко – 10 творів; Юрій Іздрик – 9 творів, Ліна Костенко – 8 творів, Леся Українка – 7 творів, Іван Франко – 6 творів, Василь Симоненко – 5 творів, Сергій Жадан, Микола Вінграновський, Василь Стус – по 3 твори, Ольга Кобилянська, Олена Теліга, Іван Карпенко-Карий – по 2 твори.

ЖУРІ

Оцінювало конкурсантів журі у складі п’яти осіб – директорки кастингу Алли Самойленко, режисера Давида Петросяна, акторів_ок Олени Хохлаткіної, Анастасії Карпенко і Григорія Бакланова.

ІІ і ІІІ тури Конкурсу відбулися 21 і 22 травня у Київському Будинку актора. У ІІ турі брало участь 22 учасника з Києва, Івано-Франківська, Одеси, Львова і Дніпра. У ІІІ турі – 12 конкурсантів з Києва, Дніпра та Івано-Франківська.

Отже, імена лауреатів Конкурсу імені Івана Франка 2024:

Переможці. Юніори:

І премія – Ольга Стрельбіцька (Прикарпатський університет ім. В. Стефаника)

ІІ премія – Андрій Баландюк (Київський університет ім. І. Карпенка-Карого)

ІІ премія – квартет Марічка Гавриш, Іван Довженко, Іван Михайленко та Марія Ковальова (Київський університет ім. І. Карпенка-Карого)

Переможці. Професіонали:

І премія – журі вирішило не присуджувати

ІІ премія – Валерія Лагода (Дніпровський театр драми і комедії)

Дякуємо конкурсант(к)ам за участь, цікавість та хорошу підготовку до Конкурсу, цьогорічному журі – за уважність та чесність в оцінюванні, за поради і коментарі учасникам_цям. Конкурс Франка відбувся завдяки підтримці небайдужих людей! Ми хочемо подякувати видавництвам, які вирішили підтримати молодь і подарувати книги для учасників_ниць Конкурсу. Зокрема: Видавництву «Vivat» і Наті Вегас, Видавництву «Журналу “Кіно-Театр”» і Ларисі Брюховецькій, Видавництву «Саміт-книга» та Івану Степуріну, Видавництву «Зелений пес» і братам Капрановим. Дякуємо Музею Марії Заньковецької за цікаву і пізнавальну екскурсію, проведену спеціально для конкурсантів_ок. І висловлюємо подяку Театру драми і комедії на лівому березі Дніпра і його керівниці Олесі Жураківській за надані запрошення на вистави «Сталкери» та «Море… Ніч… Свічки…».

ВІДГУКИ ЖУРІ

Алла Самойленко: «Поділюся рефлексією. Учора відбувся 3 тур і визначення переможців Конкурсу молодих акторів ім. Івана Франка. Дякую за довіру і честь Національній спілці театральних діячів України бути членкинею журі конкурсу! Цьогоріч конкурс проводився вперше за 4 роки наживо, а не онлайн. Кількість поданих заявок склала понад 100 на обидві категорії, професіоналів і юніорів. Перша хвиля захоплення подією сталася під час перегляду і оцінки відеоробіт конкурсантів. Вибір, розуміння матеріалу, рівень виконання – все це вирізняє нашу молодь. І найбільша радість – не тільки столичну за географією навчання. Другий-третій тур проходили у Будинку актора. І два ці дні – насолоди спілкування з юністю і талантом. Третій тур приніс абсолютно неочікуване. Коли би ще довелося, сидячи в журі студентського конкурсу, подивитися практично повноцінну виставу, ще й не один раз, і отримати катарсис. Емоції переповнюють досі. Молодь – чудова. Кожне наступне покоління акторів радує все більше. Маємо вільніших, усвідомленіших людей, маємо море таланту, харизми, навичок і знань, які би дозволяли впокорювати найскладніші тексти, задуми, ідеї. Глибоко пірнати у пізнання такої непростої акторської професії. Аби тільки було, де цю масу молодих талантів залучити. Дякую учасникам за їх ставлення до конкурсу, ентузіазм і працю. Дякую за знайомство з такою кількістю прекрасних текстів. Дякую за пропущені через себе сенси і почуття, якими ви так насичували цю невеличку сцену і глядацьку залу в Будинку актора, що здавалося, повітря електризувалося. Дякую колегам, Давиду Петросяну, Олені Хохлаткіній, Анастасії Карпенко, Григорію Бакланову за синхронність оцінок, розділені емоції! Сподіваюся на зустріч з конкурсантами у якості акторів нових українських фільмів!»

Григорій Бакланов: «3 тури, 103 заявки, 4 переможців. Деякі вибори були очевидні, деякі дуже складні. Вітаю усіх переможців та дякую тим майстрам, які дають справжню школу і методику своїм студентам в театральних університетах.Ви змінюєте простір».

ВІДГУКИ УЧАСНИЦЬ

Валерія Лагода: «Я досі не можу повірити що все це було зі мною… Що було насправді… Шлях довжиною в три роки. Три роки спроб, поразок, надій. І ось сьогодні омріяна, але все ж не очікувана 2 премія. За ці три дні я прожила маленьке життя! Вдячна спілці і конкурсу за можливість розвиватись в професії на подібних творчих проєктах. За організацію, за турботу, за людей які були поруч ці дні. Я, чесно, навіть не уявляю за яких ще умов, я могла б отак стояти на сцені перед професійними, талановитими людьми нашої індустрії які були в журі цього року… Я думала що втрачу свідомість від хвилювання… Юніори- яке красиве, потужне, свідоме покоління росте. Наповнені, живі, талановиті. Надихнули неймовірно. Це незабутній досвід! Це такий емоційний підйом. Що словами не описати. Окрім як: Вдячна за кожну мить цих днів! За розмови, за прогулянки, за вистави, за почуття, за нові знайомства, за натхнення, за емоції, за фітбек, за подарунки, за випадковості, за здійснену мрію. Я така щаслива. Хоча, думаю що ви це бачите по моїх очах. Далі буде…»

Ольга Стрельбіцька: «Хочу ще раз згадати все і знову подякувати Спілці за організацію цього чудового конкурсу! Хочу висловити слова вдячності всім членам журі за їхню прихильність і вибір! Ви – майстри своєї справи, професіонали і я беру з вас приклад! Дякую, за таке мега велике натхнення! Дякую кожному і кожній, хто мене підтримував у ці напружені дні. Рада, що тепер маю нових знайомих. І тішуся, що отримала цей велетенський досвід! Дякую своїм викладачам Надії Кукурузі і Ользі Кожушок за настанови і терпіння! Дякую Дмитру Леці за вашу класну професійну роботу! Далі – більше!»

Лідія Гук: «Щиро дякуємо Вам за організацію та таку можливість! Цей конкурс – ковток мотивації для розвитку для мене, коли розумієш, що стільки всього ще не вмієш, не знаєш, але є двигун всередині, який допоможе це надолужувати та в майбутньому вражати. Дякую ще раз Вам! Ви змінили мене на краще!»

Юлія Сосновська: «Вкрай рідко беру участь в якихось конкурсах чи прослуховуваннях… Цього разу все ж наспір із самою собою (і не тільки) долучилася до Всеукраїнського конкурсу молодих акторів ім. І.Франка під егідою Національної спілки театральних діячів України. І ось така к̶р̶а̶с̶и̶в̶а̶ артистично-драматична дійшла до півфіналу. І дуже з того тішуся. Правда, тут все ж питання, що саме мене порадувало: – чи то факт потрапляння в трійку кращих у своїй категорії молодих акторок (зрозуміло, що це вкрай необ’єктивне твердження, але врешті-решт “vanity is my favourite sin”); – чи то факт потрапляння у трійку кращих у своїй категорії МОЛОДИХ акторок (враховуючи близькість чергового дн, цей варіант видається більш вірогідним). А якщо серйозно, то цього всього не відбулося б без невтомної праці чудових представниць Спілки. Та делікатних, проте вкрай ефективних моральних копняків від моєї казкової Надії Левченко. А також щосекундної боротьби за наше життя усіх захисників і захисниць. Мементо, дитино, мементо».

Учасники ІІІ туру

Відгуки ЗМІ:

  1. worldnews
  2. Укрінформ
  3. Красотуля
  4. ШОТАМ
  5. bigkyiv
  6. Департамент культури КМДА
  7. news.meta
  8. Департамент культури Закарпатської облдерд адміністрації
  9. Чеські новини
  10. Українські факти
  11. Культура сьогодні
  12. Ратуша
  13. Укрінформ
  14. Прикарпатський університет
  15. Навколоспейс
  16. Інформатор Івано-Франківськ
  17. Галка
  18. Правда
  19. Сотка медіа
  20. Курс
  21. Вечірній Київ

Фото Артема Галкіна та Анастасії Мантач